28.02.2020
PL EN
24.12.2019 aktualizacja 24.12.2019

Mikrobiolożka: kompot z suszu to bogactwo witamin, minerałów i błonnika

PAP/Michał Walczak; 24.12.2013 PAP/Michał Walczak; 24.12.2013

Tradycyjny napar z suszu, pity zwykle raz w roku podczas wigilijnej wieczerzy, to bogactwo m.in. witamin, minerałów i błonnika - wskazuje mikrobiolożka dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego.

Cytowana we wtorkowej informacji uczelni badaczka zaakcentowała, że kompot z suszonych owoców to w czasie świąt Bożego Narodzenia ważne wsparcie dla obciążonych układów pokarmowych.

Jak podkreśliła dr Kasperkiewicz, okres ten obfituje w spotkania rodzinne, których nieodłącznym elementem jest spożywanie wielu dań przygotowanych zgodnie z polską tradycją. Tymczasem gruszki, śliwki i jabłka z kompotu łagodzą podrażnienia żołądka i oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmowych.

"Napój ten to bogactwo witamin (A, C, K, z grupy B), minerałów (magnez, potas) oraz dużych ilości kwasów owocowych, a także niezwykle cennego błonnika. Substancje te wspomagają perystaltykę jelit oraz stanowią bogatą pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych" - wyjaśniła specjalistka.

Jak uściśliła, w trakcie prowadzonej przez te mikroorganizmy fermentacji powstają m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Regenerują one nabłonek jelitowy, wpływają na prawidłowe pH w jelicie (co ogranicza rozwój bakterii patogennych), zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu, a także oddziałują pozytywnie na metabolizm glukozy i białek w wątrobie.

Dr Kasperkiewicz wskazała ponadto, że receptury na prozdrowotny kompot wigilijny wywodzą się z tradycji Łemków.

PAP - Nauka w Polsce, Mateusz Babak

mtb/ wus/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2020