Nauka dla Społeczeństwa

02.05.2024
PL EN
03.01.2020 aktualizacja 03.01.2020

Zła dieta zwiększa ryzyko utraty wzroku na starość

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Niezdrowe nawyki żywieniowe wyraźnie zwiększają zagrożenie zwyrodnieniem plamki żółtej w podeszłym wieku. Choroba ta może z czasem prowadzić do niemal całkowitej utraty wzroku.

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD - ang. age-related macular degeneration) to wiodąca przyczyna nieodwracanej ślepoty - przypominają naukowcy z University of Wisconsin Madison School of Medicine and Public Health i kilku innych amerykańskich ośrodków.

Badacze sprawdzili zależność między żywieniem a rozwojem tej choroby w trakcie trwającej 18 lat obserwacji grupy ochotników.

Uwzględnili przy tym wiek i rasę badanych, a także ich wykształcenie, palenie tytoniu i całkowitą ilość przyjmowanych kalorii.

Dieta nie wpływała na ryzyko choroby w młodym wieku, jednak źle odżywiający się uczestnicy byli aż trzykrotnie bardziej narażeni na zachorowanie, niż przestrzegający zdrowego stylu żywienia.

Więcej informacji na stronie. (PAP)

mat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024