Zła dieta zwiększa ryzyko utraty wzroku na starość
Niezdrowe nawyki żywieniowe wyraźnie zwiększają zagrożenie zwyrodnieniem plamki żółtej w podeszłym wieku. Choroba ta może z czasem prowadzić do niemal całkowitej utraty wzroku.
Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD - ang. age-related macular degeneration) to wiodąca przyczyna nieodwracanej ślepoty - przypominają naukowcy z University of Wisconsin Madison School of Medicine and Public Health i kilku innych amerykańskich ośrodków.
Badacze sprawdzili zależność między żywieniem a rozwojem tej choroby w trakcie trwającej 18 lat obserwacji grupy ochotników.
Uwzględnili przy tym wiek i rasę badanych, a także ich wykształcenie, palenie tytoniu i całkowitą ilość przyjmowanych kalorii.
Dieta nie wpływała na ryzyko choroby w młodym wieku, jednak źle odżywiający się uczestnicy byli aż trzykrotnie bardziej narażeni na zachorowanie, niż przestrzegający zdrowego stylu żywienia.
Więcej informacji na stronie. (PAP)
mat/ zan/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.