Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
14.03.2020 aktualizacja 14.03.2020

Dni wolne od pracy sprzyjają tyciu

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Weekendy oraz święta sprzyjają przybieraniu na wadze. Nie tylko ze względu na wartość kaloryczną spożywanych posiłków, ale przede wszystkim na ich nieregularną konsumpcję - wynika z badania zespołu hiszpańskich biologów i lekarzy.

Autorzy badania wskazują, że dni wolne od pracy, podczas których zwykle spożywa się posiłki nieregularnie i o innych porach, niż w dni robocze, są okresem, kiedy organizm tyje najbardziej.

Naukowcy z Uniwersytetu Barcelońskiego (UB) wskazali, że im większa różnica pomiędzy godziną, o jakiej spożywamy posiłek w weekend i w dzień roboczy - tym bardziej wzrasta masa ciała.

Autorzy analiz wskazali, że największe efekty związane z tyciem widoczne są wtedy, gdy różnica między godzinami spożywannia posiłku w weekend i w zwykłym dniu tygodnia przekracza 3,5 godziny.

"Większa podatność organizmu na tycie przy zmianie czasu spożywania posiłków wynika z tego, że każdy z nas ma swój własny zegar dobowy, wpływający na przyswajanie podczas metabolizmu. Zmiana pory konsumpcji (…) niesie ze sobą nieuniknione zmiany w metabolizmie organizmu" - wyjaśniła wchodząca w skład zespołu badawczego Maria Izquierdo Pulido.

Ze badania opublikowanego w magazynie "Nutrients" wynika, że ryzyko zwiększenia masy ciała rośnie najbardziej wraz ze zmianą czasu spożywania w dni wolne od pracy wszystkich trzech posiłków, zarówno śniadania i obiadu, jak też kolacji.

"Nasze badanie dowiodło, że nie tylko dieta i wysiłek fizyczny gwarantują utrzymanie właściwej masy ciała, ale również rygor w zachowaniu tego samego czasu w spożywaniu posiłków" - dodała Pulido. Wskazała, że badanie jej zespołu wykracza poza granice Hiszpanii.

Studium naukowców z Barcelony prowadzone było na ponad 1100 osobach w wieku od 18 do 25 lat, które mieszkają na terenie Hiszpanii oraz w Meksyku. (PAP)

zat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024