Krowi mikrobiom w walce z globalnym ociepleniem

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Dzięki kontroli nad mikrobiomem można zmniejszyć emisję metanu wytwarzanego w przewodzie pokarmowym bydła – informuje “Nature Communications”.

Zwierzęce mikrobiomy jelitowe, czyli bytujące w jelitach mikroorganizmy (zwłaszcza bakterie) to zagadnienie wciąż słabo poznane przez naukę. Chronią swojego gospodarza przed infekcjami, biorą udział w procesie trawienia, wytwarzają witaminy i na różne sposoby wpływają na funkcjonowanie organizmu gospodarza. Pierwsze tworzące mikrobiom mikroorganizmy ssaki nabywają przy narodzinach, zaś jego unikatowy skład ewoluuje z czasem.

Zespół prof. Itzhaka Mizrahi z Ben-Gurion University of the Negev (BGU) przez trzy lata eksperymentował na 50 krowach podzielonych na dwie grupy – urodzoną naturalnie oraz przez cesarskie cięcie. Dzięki tej różnicy mikrobiom każdej grupy miał odmienny skład.

Współpracując z prof. Eranem Halperinem z University of California w Los Angeles (UCLA) prof. Mizrahi opracował algorytm pozwalający przewidzieć rozwój mikrobiomu oraz jego dalszą ewolucję w oparciu o aktualny skład. Dzięki temu można by modyfikować krowie mikrobiomy w taki sposób, by zmniejszyć emisję metanu, gazu wpływającego na globalne ocieplenie.

Prof. Mizrahi prowadzi badania również nad mikrobiomem ryb, co ma duże znaczenie dla rozwoju mających coraz większe znaczenie akwakultur.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Małpy nauczyły się rytmu „Everybody” Backstreet Boys

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy: prawa pracownicze jednymi z najsłabiej chronionych praw człowieka

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera