Wegetarianie szczuplejsi i bardziej introwertyczni
Coraz popularniejsza w Europie dieta wegetariańska ma związek nie tylko z masą ciała, ale także z osobowością – informują niemieccy naukowcy. Ich wnioski ukazały się w piśmie „Nutrients”.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Demoskopii w Allensbach wynika, że w 2019 roku ponad 6,1 mln Niemców nie spożywało mięsa. To o ponad 400 tys. więcej niż dwa lata wcześniej.
Naukowcy z Instytutu Kognitywistyki i Neurologii im. Maxa Plancka i Uniwersytetu w Lipsku postanowili przyjrzeć się, w jaki sposób wegetarianizm związany jest z masą ciała i cechami osobowości.
Do badań rekrutowano blisko 9 tys. osób, które wypełniały kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania określonych produktów w ciągu ostatnich 12 miesięcy, a także przeszły testy pozwalające określić cechy osobowości i obecność objawów depresji.
Okazało się, że niezależnie od wieku, płci i wykształcenia, im mniejszy był poziom produktów pochodzenia zwierzęcego w jadłospisie, tym niższy był wskaźnik masy ciała (BMI).
Jedną z przyczyn jest niższa zawartość w diecie wegetariańskiej silnie przetworzonych produktów, które zawierają dużo tłuszczów i cukru. Dieta jest z kolei bogata w błonnik, który pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy.
Naukowcy zaobserwowali ponadto związek wegetarianizmu z cechami osobowości. Wegetarianie okazali się bardziej introwertyczni niż osoby, w których jadłospisie podstawę stanowiło mięso.
Nie stwierdzono natomiast zależności pomiędzy wegetarianizmem a skłonnością do zachowań neurotycznych czy stanów depresyjnych, którą sugerowały niektóre dotychczasowe analizy.
Źródło: DOI: 10.3390/nu12051492 (PAP)
koc/ ekr/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.