Uczelnie i instytucje

Łódź/ W semestrze letnim nauka na Uniwersytecie Łódzkim nadal w trybie online

Fot. Adobe Stock

W semestrze letnim tryb kształcenia na Uniwersytecie Łódzkim nie ulegnie zmianie. Z wyjątkiem bardzo niewielkiej liczby zajęć praktycznych, nauka nadal będzie obywała się zdalnie – poinformowały władze uczelni.

"Pomimo rozpoczęcia w Polsce szczepień przeciw COVID-19 nie mamy podstaw, by zakładać, że będziemy mogli w najbliższych miesiącach wprowadzić stacjonarny lub choćby w dużo większej mierze hybrydowy tryb zajęć" – wyjaśniła rektor Uniwersytetu Łódzkiego prof. Elżbieta Żądzińska.

Dodała, że w związku z tym w semestrze letnim uczelnia nadal będzie funkcjonować w ścisłym reżimie sanitarnym, dydaktyka w większości będzie prowadzona w formie zajęć i wykładów online, z wyjątkiem bardzo niewielkiej liczby zajęć praktycznych, laboratoryjnych, kierunków eksperymentalnych, których nie można przeprowadzić zdalnie.

Rektor zapewniła, że gdyby w przyszłości forma kształcenia miała ulec zmianie, zostanie ogłoszone to z dużym wyprzedzeniem.

"Zdaję sobie sprawę, że każda zmiana musi być ogłaszana z dużym wyprzedzeniem i tak będzie. Takie kwestie, jak wynajem mieszkania, znalezienie pracy, zorganizowanie sobie od nowa życia w Łodzi to nie są sprawy, które można zrobić z tygodnia na tydzień. Wiemy o tym dobrze i zapewniam, że wszelkie zmiany będą odbywać się w komfortowych dla państwa warunkach" – zaznaczyła prof. Żądzińska. (PAP)

autor: Bartłomiej Pawlak

bap/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera