Nauka dla Społeczeństwa

04.05.2024
PL EN
13.07.2021 aktualizacja 13.07.2021

Niższa ekspozycja na UVB może zwiększać ryzyko raka jelita grubego

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Nieodpowiedni poziom ekspozycji na promieniowanie UVB ze słońca może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego, szczególnie w starszych grupach wiekowych - dowiedli badacze z Kalifornii po analizie danych pochodzących ze 186 krajów.

Wyniki swoich ustaleń opisali na łamach „BMC Public Health” (DOI: 10.1186/s12889-021-11089-w).

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA) zbadali możliwe powiązania między globalnym poziomem promieniowania UVB w 2017 roku a częstością występowania raka jelita grubego w różnych krajach i grupach wiekowych w roku 2018.

Stwierdzili, że niższa ekspozycja na UVB była istotnie skorelowana z wyższymi wskaźnikami raka jelita grubego we wszystkich grupach wiekowych (do ponad 75 lat) u osób mieszkających w 186 krajach objętych badaniem. Po uwzględnieniu innych czynników, takich jak pigmentacja skóry, oczekiwana długość życia i palenie papierosów, wyliczyli, że związek pozostaje istotny dla osób w wieku powyżej 45 lat.

Autorzy sugerują, że mniejsza ekspozycja na promieniowanie UVB może obniżać poziom witaminy D w organizmie. Tymczasem już wcześniej udowodniono, że niedobór witaminy D jest związany z większym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Według naukowców przyszłe badania powinny skupić się bezpośrednio na potencjalnych korzyściach korygowania stężenia witaminy D3 w celu profilaktyki wspomnianego powyżej rodzaju nowotworu, zwłaszcza w starszych grupach wiekowych.

„Różnice w ekspozycji na światło UVB odpowiadały za dużą zmienność, jaką zaobserwowaliśmy w częstości występowania raka jelita grubego, szczególnie u osób powyżej 45 roku życia - mówi współautor badania dr Raphael Cuomo. - Dlatego, choć są to na razie przypuszczenia oparte na wstępnych dowodach, może się zdarzyć, że suplementacja witaminy D u osób starszych pomoże zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego”.

Na potrzeby badania autorzy wykorzystali szacunki UVB pozyskiwane z sondy kosmicznej NASA EOS Aura oraz dane dotyczące zachorowalności na raka jelita grubego z bazy Global Cancer (GLOBOCAN). Zebrali również informacje dotyczące pigmentacji skóry uczestników, oczekiwanej długości życia, palenia tytoniu, ozonu stratosferycznego (naturalnie występującego gazu, który filtruje promieniowanie słoneczne) i innych czynników, które mogą wpływać na zdrowie z wcześniejszej literatury i baz danych. Krajami o najniższym wskaźniku UVB w badaniu były Norwegia, Dania i Kanada, a o najwyższym: Zjednoczone Emiraty Arabskie, Sudan, Nigeria i Indie. (PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024