24.08.2019
PL EN
17.03.2009 aktualizacja 17.03.2009

Ponad 1,5 mln zł kosztowało Centrum Leczenia Żywieniowego

<strong>Ponad 1,5 mln zł przekazał Urząd Marszałkowski w Łodzi na nowe Centrum Leczenia Żywieniowego, które zostało uroczyście otwarte w szpitalu im. Pirogowa w Łodzi. </strong>&quot;To pierwszy przykład na to, że w trudnych czasach i ciężkich warunkach można zrobić coś dobrego dla pacjentów, którzy nie mogą odżywiać się w tradycyjny sposób. To paradoks naszych czasów, że na całym świecie ludzie zostają wyleczeni z ciężkich chorób, a później umierają z głodu. Dlatego cieszymy się z każdego nowego ośrodka, który daje pacjentom nowe możliwości i pozwala im cieszyć się życiem&quot; - powiedział w czasie otwarcia prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego Marek Pertkiewicz.

W łódzkim szpitalu im. Pirogowa od ponad 10 lat istnieje zespół żywienia klinicznego, którym kieruje dr Marek Kunecki. Do tej pory zespół prowadził żywienie pozajelitowe u blisko tysiąca pacjentów. Aktualnie jest ich 59.

Leczono m.in. chorych z powikłaniami pooperacyjnymi, po rozległych resekcjach jelita, chorych z zaburzeniami czynności przewodu pokarmowego w przebiegu chorób zapalnych jelit, chorób trzustki, zaburzeń wchłaniania oraz nowotworów. W ostatnich latach coraz większą grupę leczonych osób stanowią pacjenci z zaburzeniami połykania związanymi z chorobami neurologicznymi.

Do tej pory zespół działał w ramach pracowni leczenia żywieniowego, która miała do swojej dyspozycji jeden niewielki pokój.

Dotacja z Urzędu Marszałkowskiego w wysokości ponad 1,5 mln zł pozwoliła wybudować nowe skrzydło szpitala, które zostało specjalnie zaprojektowane na potrzeby Centrum Leczenia Żywieniowego. Budowa trwała 8 miesięcy. Uroczystego otwarcia dokonano w poniedziałek, choć pierwszych pacjentów nowe centrum przyjęło już na początku lutego. W trakcie rozruchu jest dział automatycznej produkcji mieszanin odżywczych.

"Centrum jest przeznaczone dla pacjentów, którzy nie są żywieni doustnie, gdyż z różnych powodów nie mają wydolnego układu pokarmowego, lub został on częściowo usunięty. Tu są diagnozowani i konsultowani. Tutaj też wraz z rodzinami uczą się przygotowywania mieszanin odżywczych w warunkach domowych" - poinformował dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Pirogowa Roman Bocian. DUK

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Copyright © Fundacja PAP 2019