Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
30.05.2012 aktualizacja 30.05.2012

Orzechowy olej w karmieniu niemowląt

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Olej z orzechów laskowych może być cennym składnikiem mieszanek dla niemowląt - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Choć matczyne mleko jest najlepsze, czasem jedynym wyjściem jest podawanie niemowlętom sztucznych mieszanek.

Prof. Casimir Akoh z University of Georgia opracował nowy preparat odżywczy na bazie oleju z orzechów laskowych, który lepiej naśladuje mleko matki, a co za tym idzie - lepiej odżywia dziecko.

Mleko matki dostarcza dziecku kwasów tłuszczowych - dokozaheksaenowego (DHA) z grupy omega-3 oraz arachidonowego (ARA) z grupy omega-6. Kwasy te mają wielkie znaczenie dla rozwoju mózgu dziecka i innych narządów podczas ostatnich miesięcy ciąży oraz w okresie karmienia. Uzyskiwane z orzechów laskowych DHA i ARA odpowiadają pod względem budowy molekularnej kwasom tłuszczowym zawartym w ludzkim mleku.

Jak wyjaśnia prof. Akoh, skład kwasów tłuszczowych w mleku ludzkim to złoty standard, według którego projektuje się mieszanki dla dzieci. Naturalne mleko jest lekkostrawne, a kwasy tłuszczowe oraz wapń dobrze się wchłaniają w przewodzie pokarmowym.

Typowe mieszanki przyrządzane są z wykorzystaniem olejów roślinnych oraz uzyskiwanych z glonów DHA i ARA. Jednak dzieci gorzej radzą sobie z kwasami pochodzącymi od glonów, ponieważ mają one inną strukturę. Nasycone tłuszcze otaczają tłuszcze nienasycone, natomiast w mleku matki jest odwrotnie. W przypadku mieszanki z dodatkiem oleju z orzechów laskowych nasycony kwas palmitynowy otoczony jest przez kwasy nienasycone - jak w prawdziwym matczynym mleku. (PAP)

pmw/jjj/bsz

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024