Nauka dla Społeczeństwa

01.05.2024
PL EN
21.04.2015 aktualizacja 21.04.2015

Słodzone napoje tłumią reakcję stresową

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Konsumpcja napojów zawierających duże ilości cukru osłabia reakcję mózgu na stres i obniża w organizmie poziom kortyzolu. Efekt ten nie dotyczy napojów słodzonych aspartamem – czytamy na łamach „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA) wykazali, że napoje słodzone cukrem, ale nie aspartamem, tłumią reakcję organizmu na stres, co przejawia się poprzez zmianę aktywności mózgu (szczególnie hipokampa) i obniżenie poziomu kortyzolu (hormonu stresu) w sytuacji prowokującej wystąpienie napięcia psychicznego. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest to wcale zjawisko korzystne dla zdrowia.

„Chociaż napoje słodzone sprzyjają osłabieniu uczucia stresu, normalna reakcja na stres jest ważna dla zachowania dobrego zdrowia. Badania pokazują, że zarówno nadmierna, jak i niedostateczna reaktywność układu neuronalnego i hormonalnego w obliczu stresu koreluje ze słabym zdrowiem psychicznym i fizycznym” – mówi Kevin D. Laugero, współautor publikacji.

Naukowcy wybrali 19 kobiet w wieku od 18 do 40 lat i polecili im codziennie przez 12 dni spożywać słodzone napoje – po jednym do śniadania, obiadu i kolacji. Osiem kobiet piło napoje słodzone aspartamem, a 11 napoje zawierające cukier. W tym czasie nie mogły one konsumować innych słodzonych trunków, w tym soków owocowych. Dodatkowo przez 3 dni przed rozpoczęciem badania i po jego zakończeniu kobiety musiały stosować się do specjalnej, standaryzowanej diety o niskiej zawartości cukru.

Przed eksperymentem i po jego zakończeniu panie rozwiązywały zadania matematyczne w celu wywołania napięcia psychicznego, po czym poddawały się badaniu z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego i udostępniały do analizy swoje próbki śliny.

Okazało się, że kobiety, które codzienne piły napoje zawierające cukier były mniej zestresowane testem matematycznym niż panie spożywające napoje słodzone aspartamem. Zaobserwowano u nich wzmożoną aktywność hipokampa (który w sytuacji stresowej staje się zwykle mniej pobudzony) i obniżony poziom kortyzolu.

„To pierwszy dowód na to, że konsumpcja dużej ilości cukru, ale nie aspartamu, może łagodzić u ludzi stres. W związku z tym pojawiają się obawy, że stres psychiczny lub emocjonalny może sprzyjać nadmiernej konsumpcji cukru i nasilać jego szkodliwy wpływ na zdrowie, zwiększając np. ryzyko otyłości” – komentuje Laugero. (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024