Nauka dla Społeczeństwa

05.05.2024
PL EN
02.06.2015 aktualizacja 02.06.2015

Bakterie jelitowe kształtują temperament

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Cechy temperamentalne małych dzieci są zależne od bogactwa i różnorodności ich mikroflory jelitowej – wynika z badania opublikowanego na łamach „Brain, Behavior, and Immunity”.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Ohio (USA) wykazali, że bakterie występujące w układzie pokarmowym są ściśle powiązane z typem temperamentu, jaki charakteryzuje małe dziecko. Korelacja pomiędzy składem mikroflory jelitowej a cechami temperamentu jest bardzo silna i niezależna od czynników takich, jak karmienie piersią, dieta, czy metoda porodu.

Badacze przeanalizowali próbki kału pochodzące od 77 dzieci w wieku od 18 do 27 miesięcy i ustalili, że maluchy posiadające najbardziej zróżnicowaną mikroflorę są bardziej pogodne, ciekawskie, towarzyskie i impulsywne niż inne dzieci.

Jeśli chodzi o chłopców, to ci, u których występuje dużo bakterii z rodziny Rikenellaceae i Ruminococcaceae oraz z rodzaju Dialister i Parabacteroides, cechują się najwyższym poziomem ekstrawersji.

U dziewczynek mniejsza różnorodność bakterii koreluje z powściągliwością, lepszą koncentracją i tendencją do przymilania się. Obfitość mikroorganizmów z rodziny Rikenellaceae pozwala przewidzieć u nich większą skłonność do odczuwania lęku.

Generalnie skład mikroflory jelitowej silniej koreluje z cechami temperamentu u chłopców, ale związek pomiędzy bakteriami układu pokarmowego a temperamentem dziewczynek też jest widoczny.

Naukowcy podkreślają, że celem ich badań jest ustalenie źródeł, które mogą dawać początek chorobom takim, jak otyłość, astma, alergia, czy choroba zapalna jelit.

„Istnieją dowody na to, że bakterie jelitowe wchodzą w interakcje z hormonami stresu – tymi samymi, które są zaangażowane w rozwój chorób typu otyłość czy astma. Cechy temperamentalne dziecka pokazują nam, jak reaguje ono na stres. Połączenie tych informacji z analizą mikroflory jelitowej może ostatecznie pomóc nam w znalezieniu sposobu na zapobieganie chronicznym dolegliwościom zdrowotnym” – wyjaśnia współautorka badania Lisa Christian. (PAP)

ooo/jjj/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024