Antybiotyk z cukru
Syntetyczny cukier może być skutecznym środkiem przeciwko odpornym na zwykłe antybiotyki „superbakteriom” – informuje Nature Communications.
Jak wyjaśnia kierujący międzynarodową grupą naukowców prof. Matt Cooper z australijskiego University of Queensland, bakteriom bardzo trudno się uodpornić na antybiotyki oparte na zmodyfikowanej wersji ich własnych cukrów. „Błony komórkowe bakterii przypominają (strukturą) ścianę murowanego budynku - spoiwem dla poszczególnych „cegieł” są cukrowe polimery." Dodatek zmodyfikowanego cukru sprawia, że „zaprawa” przestaje trzymać, błona komórkowa się rozpada i bakteria ginie.
Także niektóre wcześniej stosowane antybiotyki – jak penicylina czy wankomycyna - działały niszcząco na błonę komórkową, jednak tym razem chodzi o blokowanie samego procesu łączenia elementów ściany komórkowej. Współpracujący z biotechnologiczną firmą Alchemia naukowcy przebadali setki wersji syntetycznych cukrów, by znaleźć takie, które zabijają bakterie, ale nie są toksyczne dla ludzkich komórek.(PAP)
pmw/ krf/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.