Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
17.10.2015 aktualizacja 17.10.2015

Antyoksydanty przyśpieszają rozwój czerniaka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Badania na myszach wykazały, że antyoksydanty zamiast hamować mogą wręcz przyśpieszać rozwój czerniaka, wyjątkowo groźnego nowotworu skóry – informują amerykańscy specjaliści na łamach „Nature”.

Wcześniej publikowane były badania sugerujące, że witaminy, w tym przeciwutleniacze, mogą napędzać rozwój niektórych nowotworów, takich jak rak piersi, płuc i prostaty.

W najnowszych eksperymentach specjaliści University of Texas Southwestern w Dallas testowali jaki wpływ na progresję czerniaka ma przeciwutleniacz N -acetylocysteina (NAC). Okazało się, że u myszy, którym go podawano w iniekcjach, przerzuty powstawały o dwa miesiące szybciej.

Jeden z autorów badania Sean Morrison podejrzewa, że antyoksydanty hamują w organizmie substancje atakujące złośliwe komórki nowotworowe zanim jeszcze zapoczątkują powstawanie przerzutów.

Specjalista dodaje, że podobnych badań nie prowadzono jeszcze na pacjentach, ale jego zdaniem chorzy na czerniaka nie powinni zażywać suplementów diety zawierających przeciwutleniacze, gdyż mogą uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego: zamiast powstrzymać chorobę, może ona rozwijać się jeszcze szybciej.

Morrison powołuje się na badania kliniczne, w których chorym na nowotwory podawano przeciwutleniacze. Niektóre z nich trzeba było przerwać, gdy zauważono, że choroba rozwija się u nich szybciej.

Podobnie wypadły eksperymenty na myszach przeprowadzone niedawno w Szwecji, w których wykorzystywano inne antyoksydanty, m.in. witaminę E. Wykazały one, że gryzonie, którym je podawano, miały trzykrotnie więcej ognisk przerzutów i umierały dwa razy szybciej. (PAP)

zbw/ krf/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024