13.12.2018
PL EN
16.11.2015 aktualizacja 16.11.2015

Lubuskie/ Ciepła jesień sprawia, że część nietoperzy nadal jest aktywna

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Ciepła jesień sprawia, że część nietoperzy nie zapadła jeszcze w hibernację, lecz nadal jest aktywna. W Lubuskiem te latające ssaki gromadzą się już w pobliżu największego w Polsce zimowiska w poniemieckich fortyfikacjach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego.

„Miesiące od października do kwietnia przyjęło się uważać za okres hibernacji, chociaż jego początek i koniec zależy głównie od warunków pogodowych, a ściśle mówiąc od dostępności pokarmu, w ilości zapewniającej pełną aktywność życiową. Tegoroczne temperatury powietrza w listopadzie pozwalają zatem przypuszczać, że jeszcze nie wszystkie nietoperze przybyły do zimowych schronień” – powiedział PAP dr Grzegorz Karcz z Regionalnej Dyrekcji Ochrony środowiska w Gorzowie Wlkp.

Karcz wyjaśnił, że determinantem aktywności nietoperzy jest dostępność pokarmu. Gatunki występujące w tej części Europy żywią się głównie owadami. Przy panujących obecnie temperaturach część z nich nadal można obserwować.

Z przeprowadzonego w styczniu br. corocznego liczenia nietoperzy w MRU wynika, że zeszłej zimy hibernowała tam rekordowa liczba 38 594 osobników dziewięciu gatunków. Najczęściej znajdują tu schronienie nietoperze z województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego i wielkopolskiego oraz ze wschodnich Niemiec.

MRU to system korytarzy, tuneli i komór (o długości ponad 30 km) oraz naziemnych bunkrów, zbudowanych przez Niemców w latach 30. i w czasie II wojny światowej. Panująca tam stała, niska temperatura i wysoka wilgotność stwarzają nietoperzom idealne warunki do zimowej hibernacji. Pod względem liczebności nietoperzy podziemia te są pierwszym w Polsce miejscem zimowania tych ssaków.

Z uwagi na konieczność ochrony hibernujących nietoperzy od 15 października do połowy kwietnia obwiązuje zakaz wstępu do fragmentów tras większości podziemnych korytarzy i bunkrów MRU. Wyjątkiem są całoroczne trasy turystyczne w Pniewie niedaleko Międzyrzecza oraz w okolicach Boryszyna w gminie Lubrza.

Podziemia rezerwatu przyrody "Nietoperek" oraz obiekty wolnostojące na obszarem Natura 2000 Nietoperek obejmują centralną część odcinka Frontu Fortecznego Łuku Odry i Warty zwanego popularnie Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym (MRU).

Kolejne liczenie nietoperzy zimujących w MRU odbędzie się w połowie stycznia 2016 roku.

PAP - Nauka w Polsce

mmd/ jbr/

Copyright © Fundacja PAP 2018