Strona główna Aktualności
Historia i kultura

Wielkopolskie/ Odnaleziono skarb z przedmiotami sprzed 3 tys. lat

11.03.2016 Archeologia, Historia i kultura

Fot. Fotolia

Co najmniej kilkadziesiąt przedmiotów z epoki brązu, datowanych na ok. 3 tys. lat odnaleźli w czwartek policjanci z Poznania. Odkrycia dokonano w lesie nieopodal Janowca Wielkopolskiego.

„Wśród tych kilkudziesięciu przedmiotów, znalezionych przez policjantów były głównie należące do kobiety; naszyjniki, zapinki do włosów, bransolety, ale także groty włóczni i topory” – powiedział PAP rzecznik Komendanta Wojewódzkiego Policji w Poznaniu mł. insp. Andrzej Borowiak.

 

Jak dodał, na pochodzące z epoki brązu obiekty natrafili poznańscy policjanci z wydziału Kryminalnego i wydziału Poszukiwań, którzy zajmują się m.in. odzyskiwaniem zrabowanych dzieł sztuki oraz ochroną dóbr kultury.

 

„Policjanci odkryli te historyczne przedmioty przy okazji realizacji swoich zadań; sprawdzali pewne informacje o tym, że w okolicach Janowca Wielkopolskiego pojawiali się ludzie m.in. z urządzeniem do wykrywania metali pod ziemią. Dziś rano pojechali sprawdzać te informacje, ponieważ tego typu działania prowadzone przez osoby prywatne są nielegalne” – zaznaczył Borowiak.

 

Policjanci poinformowali już o znalezisku Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Historyczne przedmioty mają teraz zostać zabezpieczone i zbadane przez archeologów.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

ajw/ pz/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 1
Skomentuj Zobacz wszystkie   Dyskutuj na forum

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi