Strona główna Aktualności
Historia i kultura

„Piwo, napój bogów i ludzi” - wystawa czasowa w Krakowie

14.03.2016 Archeologia, Historia i kultura

Zabytek prezentowany na nowej wystawie w Muzeum Archeologicznym w Krakowie - naczynie do przechowywania piwa. Fot. Jarosław Dąbrowski

Piwo w starożytnym Egipcie było, obok chleba, najważniejszym pożywieniem w diecie. Muzeum Archeologiczne w Krakowie (MAK) do końca marca prezentuje naczynie, w którym przechowywano złocisty trunek w czasach, gdy wznoszono piramidy.

„W naszej kolekcji znajdują się jedyne na terenie Polski naczynia tego typu” - wyjaśnia PAP dr Krzysztof Babraj, kierownik Działu Archeologii Śródziemnomorskiej i Starożytnych Cywilizacji Amerykańskich MAK, jeden z kuratorów ekspozycji.

 

W krakowskich zbiorach znajduje się kilka naczyń, w których Egipcjanie przechowywali piwo, ale to, prezentowane na ekspozycji zachowało się w najlepszym stanie – niemal w całości.

 

„Do niedawna tylko domyślaliśmy się ich funkcji – kształt istotnie wskazywał na ich związek z magazynowaniem piwa. Ostatnie analizy chemiczne pozostałości organicznych odkrytych wewnątrz naczyń z naszych zbiorów wykazały, że tak faktycznie było” - dodaje dr Babraj.

 

Wspomniane badania wykonała dr Teodozja Rzeuska z Instytutu Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN. Są one elementem szeroko zakrojonych analiz, mających na celu kompletne opracowanie naukowe egipskich naczyń ceramicznych ze zbiorów Muzeum Archeologicznego w Krakowie.

 

Piwo pojawiło się w starożytnym Egipcie u zarania dziejów, co najmniej w IV tysiącleciu p.n.e. - jedne z najstarszych na świecie browarów odkryła polska misja archeologiczna pracująca w Tell el-Farcha w Delcie Nilu. Pochodzą sprzed około 3500 lat p.n.e. Najstarszy jak dotąd zlokalizowany browar położony jest również w Egipcie – na stanowisku Hierakonpolis.

 

Znane są bardzo wczesne zapiski dotyczące złocistego trunku w kraju faraonów – to lista darów grobowych z grobowca z III dynastii, czyli z okresu, w którym wzniesiono pierwszą piramidę. Piwo towarzyszyło ludziom na co dzień i od święta, jako że składano je w ofierze bogom w świątyniach i zmarłym w kaplicach grobowych. Już w III tysiącleciu p.n.e. przygotowywano kilka rodzajów napoju według różnych receptur. W przeciwieństwie do dzisiejszego piwa – to ze starożytnego Egiptu było bardzo mętne, gęste i miało niską zawartość alkoholu.

 

„Butle, w których przechowywano piwo były wypalane masowo – stąd nie są to naczynia o najwyższej jakości wykonania – wręcz przeciwnie. Ich powierzchnia jest chropowata, nie są też zbyt regularne. Tak też jest w przypadku naszego naczynia” - zaznacza dr Babraj.

 

Naczynie eksponowane na wystawie pochodzi z Sakkary, królewskiej nekropoli Egiptu. Zostało odkryte pod koniec XIX wieku, w czasie badań prowadzonych pod kierunkiem niemieckiego naukowca Hermana Junkera, w których uczestniczył Piotr Bieńkowski – jeden z twórców polskiej szkoły archeologicznej. Część zabytków z tej ekspedycji trafiło do Wiednia, część – do Krakowa, z którym związany był Bieńkowski, gdzie ostatecznie trafiły do Muzeum Archeologicznego.

 

Wystawa „Piwo, napój bogów i ludzi”, która odbywa się w ramach cyklu „Zabytek miesiąca”, potrwa do końca marca br. Jej kuratorami są dr Teodozja Rzeuska, dr Krzysztof Babraj i Anna Drzymuchowska.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

szz/ krf/

Tagi: wystawa

Fot. materiały prasowe

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Wznowienie słynnej biografii Karola Wielkiego Wznowienie słynnej biografii Karola Wielkiego

Stworzył pierwsze europejskie imperium od czasu upadku Cesarstwa Rzymskiego w 476 r. Tak o Karolu Wielkim pisze Ernst W. Wies w słynnej biografii, której wznowienie po 20 latach ukazało się w Polsce nakładem PIW w serii „Biografie słynnych ludzi”.

Więcej

Myśl na dziś

Człowiek zawsze czuje się czymś więcej niż tym, co osiągnął, więc cokolwiek by osiągnął, w niczym nic może znaleźć ukojenia, zadowolenia, szczęścia
Soren Kierkegaard

Nasz blog

Zakurzony Titanic przypłynął do Warszawy Zakurzony Titanic przypłynął do Warszawy

Po prawie dwóch dekadach wystawa o najsłynniejszym transatlantyku świata dotarła do Polski. Imponuje wielością przedmiotów wydobytych z dna oceanu, rozczarowuje formą przekazu. Czy aby Titanic nie dotarł do Polski za późno?

Więcej

Tagi

-->