Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
04.06.2016 aktualizacja 04.06.2016

Jasne światła sprzyjają zdrowym wyborom

Ludzie częściej zamawiają zdrowe potrawy, gdy znajdują się w dobrze oświetlonych pomieszczeniach. Jest to wywołane wysokim poziomem czujności – czytamy na łamach „Journal of Marketing Research”.

Badacze z Uniwersytetu Południowej Florydy (USA) przeanalizowali zamówienia składane przez klientów kilku restauracji i zaobserwowali, że osoby, które przebywały w jasno oświetlonych salach o około 20 proc. częściej wybierały zdrowe posiłki (pieczoną rybę, warzywa, czy białe mięso) niż osoby umieszczone w pomieszczeniach z przyciemnionymi światłami.

Dzięki kolejnemu badaniu przeprowadzonemu na studentach naukowcy ustalili, że zwiększona gotowość do wybierania zdrowych potraw w dobrze oświetlonych pomieszczeniach jest następstwem wzmożonej czujności.

Okazało się, że studenci, którzy siedzieli w przyciemnionych pomieszczeniach, ale byli pod wpływem kofeiny, bądź zostali wcześniej poproszeni o zachowanie czujności, zamawiali zdrowe przekąski tak samo często jak pozostali rówieśnicy.

„Słabe oświetlenie nie jest wcale takie złe. Co prawda może skłonić cię do zamówienia mniej zdrowego jedzenia, ale może też sprawić, że będziesz jeść wolniej, zjesz mniej i będzie bardziej cieszyć się jedzeniem” – komentuje jeden z badaczy Brian Wansink.

Więcej na ten temat można przeczytać pod adresem: doi: 10.1509/jmr.14.0115 (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024