Strona główna Aktualności
Ekologia

800 budek lęgowych dla ptaków rozdano w Krakowie

15.02.2017 Ekologia, Przyroda
Poznań, 12.03.2015. Uczniowie drugiej klasy Gimnazjum nr 4 przy Zespole Szkół Łączności w Poznaniu, wzięli 12 bm. udział w wieszaniu budek lęgowych dla ptaków w Parku Szelągowskim. Pomysłodawcą zajęć jest Jerzy Wachowiak - rolnik, myśliwy i miłośnik przyrody. Budki lęgowe zbudowali podopieczni Zakładu Terapii Zajęciowej w Rakoniewicach. (jk/mr) PAP/Jakub Kaczmarczyk

PAP © 2017 / Jakub Kaczmarczyk

800 budek lęgowych dla ptaków rozdano we wtorek mieszkańcom Krakowa w ramach akcji zorganizowanej z okazji Walentynek przez Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania (MPO) i Asocjację Promotorów Radosnego Ptaka.

Podczas akcji zorganizowanej przed Urzędem Miasta Krakowa chętni otrzymali 400 budek lęgowych dla sikorek, 300 budek lęgowych dla jeżyków i 100 karmników. Henryk Kultys, prezes MPO Kraków mówił, że akcja ma przede wszystkim cele radosne: wychodzi naprzeciw ekologii, gospodarce i potrzebom ptaków. Budki powstają z odpadów wielkogabarytowych, głównie mebli, które mieszkańcy oddają do Lamusowni i Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych.

 

Piotr Odorczuk, rzecznik prasowy MPO podkreślił, że budki są nie tylko sposobem na recykling, ale przede wszystkim poprawią byt ptaków w Krakowie. A to - jak wskazał Odorczuk - przełoży się choćby na zmniejszenie ilości uciążliwych owadów w lecie.

 

Pomysłodawca akcji, Waldemar Domański przypomniał, że gdy przedstawiciele Asocjacji wspólnie z MPO szukali sposobu na usystematyzowanie inicjatywy, doszli do wniosku, że idealnym dniem na rozdawanie budek lęgowych będą Walentynki. „Po pierwsze w lutym ptaki zaczynały śpiewać, a nasi przodkowie przygotowywali im schronienia. Po drugie, budki są gniazdem miłości, miejscem, w którym ptaki mogą w spokoju składać jaja i wychowywać pisklęta” - zaznaczył.

 

Według organizatorów akcja cieszy się dużą popularnością. Jeszcze przed jej rozpoczęciem na placu uformowała się kolejka. Większość z zainteresowanych stanowiły osoby starsze. Część z nich uczestniczyła już w akcjach organizowanych w poprzednich latach. Pomysł na budki zrobione z materiałów z odzysku bardzo im się podoba: budki są ekologiczne i darmowe. Chętni zadawali organizatorom wiele pytań, aby właściwie zaopiekować się ptakami: jak zawiesić budkę, kiedy ją czyścić, dlaczego budki dla jeżyków należy wieszać wysoko.

 

Budki i karmniki zostały wykonane przez pracowników krakowskiego MPO z naturalnego drewna: bez lakieru i impregnatów. Dachy uszczelniono kawałkami wykładzin. W drzwiczkach wycięto albo okrągłą dziurkę dla sikorek albo półksiężyc dla jeżyków. Budki można montować zarówno na drzewach, jak i na budynkach.

 

Akcja jest przedsięwzięciem długofalowym. Będzie kontynuowana i rozwijana w kolejnych latach obok innych projektów MPO Kraków.

 

Zarys pomysłu pojawił się cztery lata temu. Henryk Kultys i Waldemar Domański rozpoczęli od rozdawania budek zarządcom posiadłości, osiedli bez żadnej konkretnej okazji. Stopniowo przybywało chętnych wśród osób prywatnych.

 

Panie czekające we wtorek w kolejce po budkę opowiadały, że trzy lata wcześniej same budowały karmniki z materiałów, które dostarczyło im MPO. Im więcej było osób zainteresowanych, wzrastała potrzeba nadania akcji jakichś ram. Waldemar Domański zaproponował, by rozdawanie budek stało się symbolem miłości. W tym roku MPO i Asocjacja Promotorów Radosnego Ptaka drugi raz w ten sposób celebruje Walentynki.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

rgr/ sam/ mow/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury Retro, festyny i fandomy - raporty ze światów współczesnej kultury

Przystanek Woodstock, Mazurska Noc Kabaretowa i portal Wizaż.pl - choć wydaje się, że rzeczy tych nie łączy absolutnie nic, każda jest wyrazem życia kulturalnego współczesnych Polaków. Tomasz Szlendak i Krzysztof Olechnicki zapraszają czytelników do wspólnej refleksji nad różnymi, częstokroć skrajnie odmiennymi, sposobami uczestnictwa we współczesnej kulturze.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka nie buduje mostów nad przepaściami myśli, lecz po prostu stoi jako tablica ostrzegawcza.  Karl Kraus
Karl Kraus

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi