18.11.2017
PL EN
19.05.2017 aktualizacja 19.05.2017

Nietolerancja laktozy wiąże się z niższym poziomem witaminy D

Osoby z nietolerancją laktozy mają niższy poziom witaminy D we krwi. Eliminując z diety nabiał nie dostarczają jej sobie wystarczająco dużo poprzez np. ekspozycję na słońce czy inne źródła pokarmowe - informują kanadyjscy naukowcy na łamach "Journal of Nutrition".

W badaniach prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Toronto wzięło udział 1495 osób o różnym pochodzeniu etnicznym.

Nietolerancja laktozy występowała we wszystkich grupach etnicznych, jednak w największym stopniu u osób o korzeniach w Azji Wschodniej.

Osoby posiadające wariant genu LCT, związany z nietolerancją laktozy, spożywały mniej nabiału niż osoby nieposiadające tego wariantu. Po raz pierwszy wykazano, że nietolerancja laktozy (choć mniej nasilona) występowała także u osób posiadających tylko jedną kopię tego wariantu.

U osób z nietolerancją laktozy występował także niski poziom witaminy D we krwi oraz osoby te były nieco niższe w porównaniu z uczestnikami tolerującymi laktozę.

"Eliminując z diety nabiał, który jest wzbogacany witaminą D, osoby te nie dostarczały jej sobie wystarczająco dużo poprzez ekspozycję na słońce, suplementację czy inne źródła pokarmowe. Ważne jest, aby osoby z tym rodzajem nietolerancji pokarmowej miały większą świadomość potrzeby spożywania produktów wzbogaconych witaminą D" - komentuje autor analizy dr Ahmed El-Sohemy. (PAP)

koc/ ekr/

Partnerzy

Copyright © Fundacja PAP 2017