Strona główna Aktualności

Około siedmiu tysięcy osób odwiedziło od czwartku Centrum Nauki EXPERYMENT

05.06.2017 Imprezy naukowe, Popularyzacja nauki, Popularyzacja, Wydarzenia

Fot. materiały prasowe

Około siedmiu tysięcy osób odwiedziło Centrum Nauki EXPERYMENT w Gdyni od czwartku do niedzieli. Placówka obchodziła w tych dniach 10. rocznicę działalności i Dzień Dziecka. Największe zainteresowanie wśród zwiedzających wzbudzały: ciekły azot, wielkie mydlane bańki i kuchnia molekularna.

Otwarte 1 czerwca 2007 r. Centrum Nauki EXPERYMENT w Gdyni do tej pory odwiedziło ponad milion gości. Było ono jednym z pierwszych centrów nauki w Polsce. Znajdują się w nim ekspozycje związane z wodą, przyrodą, fizyką oraz działaniem narządów człowieka.

 

Jednym z najbardziej obleganych miejsc w EXPERYMENCIE w minionych czterech dniach była salka, w której doświadczenia chemiczne wykonywali studenci z Naukowego Koła Chemików Uniwersytetu Gdańskiego. „Pokazywali kolorowy świat chemii, jak zrobić prosty kosmetyk, bawili się suchym lodem” - tłumaczy Paulina Hirniak, koordynator z Centrum Nauki EXPERYMENT.

 

Prezes Koła Dominika Kin mówi, że dzieci zazwyczaj najbardziej interesują: suchy lód albo ciekły azot. „Wtedy możemy wytworzyć jakiś dym, pianę” - tłumaczy. „Mrozimy też kwiaty, które dzieci zabierają dla swoich mam albo wrzucamy balon do ciekłego azotu. Balon robi się płaski a jak wyjmiemy go z azotu – to znowu mamy nadmuchany” - opowiada szefowa koła chemików.

 

„To jest raj dla dzieci” - zachęca. Mówi, że dzieci nieustannie dziwi, jak to możliwe, że metal pływa na wodzie, w zasadzie nawet tańczy na powierzchni wody, a kolory zmieniają się. Przy pomocy studentów chemii można też zrobić kosmetyk albo "potaplać" się w sztucznej krwi, która jest wykorzystywana np. w filmach.

 

Wśród pokazów najlepszych i najciekawszych eksperymentów naukowych z całego okresu działalności placówki pod hasłem "The Best of EXPERYMENT" najbardziej oblegane było stanowisko, przy którym mieszano wiele różnorodnych i różnokolorowych składników spożywczych. Powstawały tam pillingi do ciała np. z kawy, miodu, koziego jogurtu, soli, oleju migdałowego, skórki pomarańczowej. “Pokazujemy, że z takich prostych dostępnych produktów można zrobić coś, co będzie nam służyło” - przekonuje pani Ola, edukatorka Centrum.

 

W kuchni molekularnej pokazano, jak można w nietypowy sposób podać sok owocowy: np. zamknąć go w kulę. Paulina Hirniak podkreśliła, że Centrum chętnie dzieli się z gośćmi przepisami na swoje eksperymenty. Goście dostają karteczki z przepisami, mogą sami wszystko zapisać i spróbować zrobić w domu.

 

Pani Magda z Banina k. Gdyni odwiedziła EXPERYMENT z mężem i dwójką dzieci, niemowlakiem i 2,5 letnim Kubą. „Najbardziej podobało się nam, że starsze dziecko mogło biegać od jednego miejsca do drugiego i oglądać, dotykać wszystkie ruchome zabawki, wykonywać eksperymenty z wodą” - powiedziała. „Bardzo przyjaźnie dla małych dzieci” - dodała.

 

Pani Małgorzata wraz z mężem i synem z Gdańska odwiedzili EXPERYMENT po raz pierwszy. „Bardzo nam się podobało, to był bardzo dobry pomysł na spędzenie niedzieli i niedawnego Dnia Dziecka” - powiedziała.

 

Od czwartku do soboty Centrum odwiedzało po około 1,5 tys. osób, w niedzielę ta liczba wzrosła do ok. dwóch tysięcy. Około południa na wejście trzeba było czekać nawet ok. dwóch godzin. Ze względów bezpieczeństwa jednocześnie w Centrum może przebywać 700 osób, a czas pobytu jest nieograniczony. Do Gdyni przyjechało wiele grup zorganizowanych z terenu całego województwa. Wiele rodzin widząc długie kolejki rezygnowało jednak w niedzielę z wejścia do centrum.

 

W 2015 r. Centrum Nauki EXPERYMENT zostało laureatem XI edycji konkursu Popularyzator Nauki, organizowanego przez serwis PAP - Nauka w Polsce oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Serwis Nauka w Polsce jest również jednym z patronów obchodów dziesięciolecia działalności Centrum Nauki EXPERYMENT.

 

PAP - Nauka w Polsce

 

bls/ ekr/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Geniusz po godzinach Geniusz po godzinach

Albert Einstein był geniuszem nauki - znanym i uwielbianym do tego stopnia, że stał się ikoną popkultury. Mogę się jednak założyć, że oprócz garści "najgrubszych" faktów przeciętny Polak wie o nim skrajnie niewiele. Książka "Jak wyobrażam sobie świat" pozwala skutecznie zwalczyć tę niewiedzę.

Więcej

Myśl na dziś

Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą, gdyż ukazuje mu jego granice.
Albert Schweitzer

Nasz blog

Tabletka Matuzalema Tabletka Matuzalema

Naukowcy coraz lepiej poznają biologiczne podstawy starzenia; udaje im się nawet wydłużyć życie niektórych organizmów. Według autorów tych dokonań może to zaowocować nowymi terapiami i zwiększeniem liczby przeżywanych w zdrowiu lat. Według innych badań już dziś wiele w tym względzie można zdziałać dietą.

Więcej

Tagi