Strona główna Aktualności
Świat

Antyrakowa czerwona cebula

12.06.2017 Świat

Fot. Fotolia

Dwie, działające w tandemie substancje, wyizolowane z popularnego warzywa - okazały się w laboratorium zabójcze dla komórek raka. Naukowcy zapowiadają opracowanie specjalnych dodatków do jedzenia i suplementów, a na razie zalecają częste zakupy w warzywniaku.

Jeśli ktoś chce chronić się przed rakiem - warto, aby często sięgał po czerwoną cebulę – wynika z nowej pracy zespołu z kanadyjskiego University of Guelph, opublikowanej w piśmie „Food Research International”.

 

Naukowcy przetestowali pięć hodowanych w Ontario odmian cebuli. Wyjaśniają przy tym, że warzywo to zawiera wysokie stężenie substancji o nazwie kwercetyna, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Odmiany hodowane w Ontario mają - według badaczy - zawierać jej szczególnie dużo. Czerwona cebula produkuje jednocześnie duże ilości innej substancji - antocyjaniny, od której pochodzi charakterystyczna, ciemnoczerwona barwa. Związek ten nasila działanie kwercetyny.

 

Dlatego czerwona cebula okazała się szczególnie skuteczna w walce z komórkami nowotworowymi. Kiedy pobranymi z niej substancjami badacze potraktowali komórki raka okrężnicy, zaczęły one umierać. "Odkryliśmy, że cebula jest świetna w zabijaniu komórek nowotworowych" - mówi kierujący eksperymentem Abdulmonem Murayyan. "Zauważyliśmy, że cebula aktywuje procesy, które skłaniają komórki nowotworu do śmierci. Stwarza ona niekorzystne dla komórek raka środowisko i zaburza komunikację między nimi, co spowalnia ich wzrost" - wyjaśnia naukowiec. Niedawno badacze stwierdzili również zabójcze działanie cebuli na komórki raka piersi.

 

Autorzy badania mają kolejne plany. W następnym etapie badań chcieliby przetestować przeciwnowotworowe działanie cebuli w badaniach klinicznych. Niedawno opracowali też nowy sposób ekstrakcji z warzywa pożądanych związków - taki, który nie wymaga użycia szkodliwych chemikaliów. Uważają, że dzięki temu ekstrakt będzie można stosować jako dodatek do żywności albo w postaci suplementów. W międzyczasie namawiają do jedzenia zawierających cebulę sałatek i innych potraw. (PAP)

 

mat/ zan/

Tagi: cebula
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 4
Skomentuj Zobacz wszystkie   Dyskutuj na forum

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi