Strona główna Aktualności
Świat

Co trzeci człowiek na Ziemi waży za dużo

18.06.2017 Świat

Fot. Fotolia

Na świecie są już ponad dwa miliardy osób z nadwagą i otyłych, co stanowi około 30 proc. ziemskiej populacji – informuje „New England Journal of Medicine”.

Nad raportem pracował międzynarodowy zespół 2300 naukowców ze 133 krajów pod kierunkiem specjalistów z Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) przy University of Washington, finansowany przez Bill and Melinda Gates Foundation. Zespół ten pracuje również nad projektem Global Burden of Disease (GBD), mającym określić ilościowo wpływ ponad 300 poważnych chorób i urazów na całym świecie.

 

By uzyskać ogólnoświatowy obraz nadwagi i otyłości, przeanalizowano dane ze 195 krajów i terytoriów zależnych - od roku 1980 do 2015. roku. Jak się okazało, w roku 2015 otyłych było 107 milionów dzieci i 603 milionów dorosłych – w sumie dziesięć procent całej światowej populacji. (Za otyłą uznaje się osobę, której indeks masy ciała wynosi ponad 30).

 

Wraz z osobami z nadwagą czyni to 2 miliardy 200 milionów osób, które ważą zbyt dużo. Co najmniej 4 miliony osób umierają co roku z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością (ponad 2/3 z tej liczby przypada na choroby serca, drugim największym zagrożeniem okazała się cukrzyca).

 

Od roku 1980 odsetek otyłych w 73 krajach (w tym Turcji, Wenezueli i Bhutanie) podwoił się, a w innych stale rósł. Liczba otyłych dzieci zwiększała się w wielu krajach szybciej niż w przypadku dorosłych.

 

W grupie krajów o dużej liczbie ludności otyłość dzieci i młodzieży występuje najczęściej w USA (13 proc.), zaś u dorosłych – w Egipcie (35 proc.). W liczbach bezwzględnych najwięcej otyłych dzieci żyje w Chinach (15,3 miliona) oraz Indiach (14,4 miliona). Otyli dorośli najliczniejsi są w USA (79,4 miliona) i Chinach (57,3 miliona). We wszystkich grupach wiekowych przeważały kobiety.

 

Najniższy okazał się odsetek otyłych dzieci w Bangladeszu, natomiast dorosłych – w Wietnamie (w obu przypadkach około 1 proc.).

 

Wśród przyczyn nadwagi i otyłości eksperci wymieniają szerszy dostęp do żywności typu fast food, większe porcje oraz wszechobecność produktów przetworzonych - a także intensywny marketing tego rodzaju pokarmów. Coraz mniejsza jest również aktywność fizyczna, czemu sprzyja urbanizacja. Pojawiają się także sugestie, że otyłości sprzyjają substancje chemiczne zawarte w żywności oraz produktach gospodarstwa domowego.

 

Liczne badania wskazują, że otyłość i nadwaga wiążą się z w podwyższonym ryzykiem powikłań takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, depresja, choroby układu oddechowego czy nowotwory.

 

Jak zaznacza główny autor, prof. Ashkan Afshin, nadmierna masa ciała jest obecnie jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego. Mimo podejmowanych w ciągu ostatniej dekady wysiłków nie widać, by sytuacja się poprawiała. Otyłość pojawia się nawet w biednych krajach, gdzie wcześniej problemem był przede wszystkim głód - na przykład w krajach Afryki.(PAP)

 

pmw/ agt/

Tagi: otyłość , raport
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Dunbar, plotki i ewolucja języka Dunbar, plotki i ewolucja języka

Ludzka kultura jest przesycona językiem. Dzięki niemu jesteśmy zdolni do osiągania najniezwyklejszych rzeczy - podkreśla brytyjski antropolog Robin Dunbar. I krok po kroku tłumaczy, kiedy, jak i dlaczego ludzie zaczęli ze sobą rozmawiać, podczas gdy małpom wciąż wystarcza iskanie.

Więcej

Myśl na dziś

Nauka w szkołach powinna być prowadzona w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek
Albert Einstein

Nasz blog

Rektorzy, naukowcy! Doceńcie rolę popularyzacji! Rektorzy, naukowcy! Doceńcie rolę popularyzacji!

Rola komunikacji naukowej na polskich uczelniach wciąż nie jest dostatecznie doceniona. Ani przez naukowców, ani przez władze uczelni. Zdawałoby się, że prezentowanie osiągnięć naukowców to zadanie biur prasowych. Te jednak często mają ustalone zupełnie inne priorytety.

Więcej

Tagi

-->