Strona główna Aktualności
Świat

Zbyt długa praca grozi arytmią serca

24.07.2017 Świat

Fot. Fotolia

Zbyt długie wysiadywanie w pracy, przekraczające 35-40 godzin tygodniowo, zwiększa ryzyko migotania przedsionków, arytmii serca grożącej udarem mózgu, niewydolnością serca i przewlekłym zmęczeniem – sugerują badania opublikowane przez „European Heart Journal”.

Główny autor badania dr Mika Kivimaki z University College London twierdzi, że wskazują na to dziesięcioletnie obserwacje ponad 85 tys. osób zamieszkałych w Wielkiej Brytanii, Danii, Szwecji i Finlandii. Wszyscy w chwili rozpoczęcia badania mieli średnio 43 lata i nie mieli żadnej arytmii serca.

 

Większość badanych (63 proc.) pracowało nie dłużej niż 35-40 godzin tygodniowo. Jednak ci, którzy przesiadywali w biurze co najmniej 55 godzin tygodniowo o 40 proc. częściej doświadczali migotania przedsionków.

 

Dr Kivimaki twierdzi, że rezultaty tych badań są dla niego zaskakujące, ponieważ spodziewał się, że zbyt długie przesiadywanie w pracy bardziej grozi chorobą niedokrwienną serca. Jednak badania, jakie przeprowadził wraz ze swym zespołem sugerują, że intensywna praca bezpośrednio związana jest z migotaniem przedsionków.

 

Wykazano również, że osoby, które dłużej pracują częściej są otyłe, palą papierosy, nadużywają alkoholu i są mniej aktywne fizycznie.

 

Dr Lucas Boersma i dr Bakhtawar Mahmoodi ze szpitala w Nieuwegein w Holandii w komentarzu do badań twierdzą, że ryzyko arytmii zależy od tego jak poszczególne osoby znoszą intensywną pracę. Duży wpływ ma również styl życia, przede wszystkim palenie tytoniu, odżywianie i aktywność fizyczna.

 

„Wiele zależy również od tego, jaką wykonujemy pracę i jak bardzo jest ona stresująca, czy wymaga częstych podróży i przesiadywania w biurze w różnych porach dnia” - dodaje dr Boersma. (PAP)

 

zbw/ ekr/

Tagi: medycyna
Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 0
Skomentuj Zobacz wszystkie  

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego Inka o... Inkach - monumentalne dzieje państwa inkaskiego

Z historią, zwyczajami, życiem codziennym oraz religią Inków spisaną na pocz. XVII w. przez potomka hiszpańskiego konkwistadora i inkaskiej księżniczki można zapoznać się w monumentalnym tomie "O Inkach uwagi prawdziwe", który ukazał się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

Więcej

Myśl na dziś

Stosunek pomiędzy nauką a myśleniem staje się autentyczny dopiero wówczas, gdy dostrzegamy przedzielającą je przepaść.
Martin Heidegger

Nasz blog

Koniec schabowego? Koniec schabowego?

Zmiennokształtny makaron, mięso z probówki, wydruki z ryb czy białko z domowego reaktora – takie składniki diety proponują naukowcy. Mają być przy tym zdrowe i smaczne, a nowe prawo ułatwi ich sprzedaż.

Więcej

Tagi