Chińscy naukowcy zmodyfikowali genetycznie krowy, aby uodpornić je na gruźlicę - informuje pismo Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Gruźlica bydła wywoływana przez bakterie Mycobacterium bovis jest poważnym problemem między innymi w Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii oraz niektórych krajach Azji i Afryki. Zwalczanie choroby polega na przymusowym uboju chorych sztuk, co wiąże się z ogromnymi kosztami. Bydło odporne na gruźlicę pozwoliłoby uniknąć wielomilionowych strat.
Aby to osiągnąć, zespół Haibo Wu z Northwest A&F University w Yangling wprowadzili mysi gen SP 110 do genomu bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej.
Wykorzystano metodę transcription activator-like effector nuclease (TALEN) Jak wykazały badania, krowy stały się odporne na zakażenie niewielką ilością bakterii Mycobacterium bovis, a mysi gen jest przekazywany potomstwu. Na razie nie wiadomo, czy modyfikacja chroni krowy również przed dużymi dawkami patogenu.(PAP)
pmw/ krf
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.