Zdrowsze jest mleko od krów jedzących nasiona lnu

Krowy, których dieta zawiera nasiona lnu, dają mleko zawierające więcej składników odżywczych i kwasów omega-3 oraz mniej tłuszczów nasyconych - informują naukowcy z Oregon State University (USA). Ich wnioski publikuje "Journal of Dairy Science".

Stosowanie tradycyjnych kiszonek dla krów zawierających m.in. kukurydzę, ziarna i lucernę sprawia, że produkty mleczne są uboższe. Choć nasiona lnu są droższe, nie powinno to stanowić problemu dla rolników, gdyż wielu klientów chętnie zapłaci więcej za mleko wzbogacone kwasami omega-3 - uważają naukowcy.

Badacze obserwowali dziesięć krów, które otrzymywały paszę o różnej zawartości ziaren lnu (do 7 proc). W ten sposób chcieli sprawdzić, jaka ilość zmaksymalizuje zawartość kwasów omega-3 w mleku, nie wpływając jednocześnie na jego konsystencję.

Po przeprowadzeniu testów ustalili, że po dodaniu do paszy około 2,7 kg nasion poziom niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku, serze i maśle zmniejszył się o 18 proc., natomiast poziom kwasów wielonienasyconych wzrósł o 82 proc.(PAP)

koc/ agt/

.

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Hiszpania/ Archeolodzy badają odcisk dłoni sprzed ponad 60 tys. lat

  • EPA/NASA / KEEGAN BARBER 16.11.2022

    Już 40 krajów w Artemis Accords

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera