Selen kluczowy dla mikrobów spod dna oceanu | Nauka w Polsce

Selen kluczowy dla mikrobów spod dna oceanu

Fot. Adobe Stock

Selen może być kluczowym pierwiastkiem dla funkcjonowania mikroorganizmów zamieszkujących głęboko pod dnem oceanów – piszą naukowcy na łamach periodyku „Geology”.

Prowadzone w ostatnich dekadach odwierty w dnie morz i oceanów dowodzą, że poniżej dna morskiego funkcjonuje bogata biosfera złożona z mikroorganizmów. Dostają się tam substancje odżywcze, dzięki którym mikroorganizmy mogą przetrwać w ekstremalnym środowisku.

Jest to jednak środowisko mało dostępne dla badań, dlatego naukowcy nie przestają zastanawiać się, na czym opiera się jego funkcjonowanie.

Międzynarodowy zespół kierowany przez naukowców z Brazylii i Niemiec zbadał bogate w selen samorodki platyny i palladu ze złoża w Minas Gerais (Brazylia). Samorodki powstały ok. 180 mln lat temu, na głębokości ok. 800 m. Zdaniem badaczy w ich powstawaniu mogły odgrywać rolę również procesy biologiczne, tzn. mikroorganizmy.

Okazuje się więc, że selen może odgrywać kluczową rolę w takich ekosystemach, ponieważ dostarczać może znacznie więcej energii niż np. siarczany. Nawet niewielkie ilości selenu mogą potencjalnie podtrzymać aktywność drobnoustrojów, jeśli zostaną spełnione odpowiednie warunki fizykochemiczne.

Więcej na stronie: www.geosociety.org/GSA/News/pr/2021/21-43.aspx (PAP)

krx/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

  • Voyager 1 znowu nadaje poprawnie

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera