Fot. Fotolia

Dieta bogata w witaminę C zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C, m.in pomarańczy, papai, papryki, brokułów czy truskawek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia krwotocznego udaru mózgu - donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Rennes.

  • Fot. Fotolia

    Witamina C chroni przed osteoporozą

    Amerykańscy naukowcy udowodnili, że podawanie myszom witaminy C zapobiega utracie przez nie gęstości kości. Wyniki badania opublikowano w internetowym wydaniu czasopisma "PLoS ONE".

Najpopularniejsze

  • Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Komisja Wyborcza WUM: wybory rektora odbędą się 6 maja; obecny rektor zaniepokojony decyzją

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Minister nauki: przy malejącej liczbie studentów trzeba rozważać łączenie uczelni

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

Fot: Maciej Majdecki, luminescent_chemist

Molekularni krawcy uszyli nanośnieżynki dla wydajniejszych ogniw słonecznych

Kiedy ustawi się cząsteczki pewnego związku - tetracenu - w kształt nanośnieżynki, z maksymalną wydajnością zachodzi tam tzw. rozszczepienie singletowe - proces, który umożliwia pozyskanie z jednego fotonu aż dwóch elektronów - pokazują polscy i tajwańscy naukowcy. I liczą na to, że ich badania pomogą poprawić wydajność paneli słonecznych.