Fot. Adobe Stock

Zaledwie 12 proc. Amerykanów odpowiada za spożycie połowy całej krajowej wołowiny

Zaledwie 12 proc. Amerykanów jest odpowiedzialnych za spożycie połowy całej krajowej wołowiny - ogłoszono w czasopiśmie „Nutrients”. Wiedza ta może pomóc w opracowaniu skuteczniejszych kampanii edukacyjnych dotyczących negatywnego wpływu częstego spożywania czerwonego mięsa na zdrowie oraz na środowisko.

  • Fot. PAP/EPA/ MATTHIAS SCHRADER 28.11.2000

    Wiedzą, jak usprawnić w Polsce produkcję dobrej wołowiny

    Polska wołowina może być jedną z lepszych w Europie. Metody pozwalające to osiągnąć, krok po kroku, opracowali naukowcy we współpracy z przedstawicielami producentów bydła. Sześcioletni projekt ProOptiBeef podsumowano w środę w Warszawie.

  • Krowy z cielętami - najwięksi producenci metanu

    Etap życia krów, na którym karmią one swoje cielęta, jest jednocześnie okresem najbardziej intensywnej emisji metanu z ich przewodów pokarmowych - ustalił naukowiec z USA, o czym informuje na stronie American Society of Animal Science.

Najpopularniejsze

  • Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Komisja Wyborcza WUM: wybory rektora odbędą się 6 maja; obecny rektor zaniepokojony decyzją

  • Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Politechnika Opolska będzie kształcić specjalistów od wizerunku

Fot: Maciej Majdecki, luminescent_chemist

Molekularni krawcy uszyli nanośnieżynki dla wydajniejszych ogniw słonecznych

Kiedy ustawi się cząsteczki pewnego związku - tetracenu - w kształt nanośnieżynki, z maksymalną wydajnością zachodzi tam tzw. rozszczepienie singletowe - proces, który umożliwia pozyskanie z jednego fotonu aż dwóch elektronów - pokazują polscy i tajwańscy naukowcy. I liczą na to, że ich badania pomogą poprawić wydajność paneli słonecznych.