24.10.2020
PL EN
15.09.2014 aktualizacja 15.09.2014

Orliki krzykliwe z Karpat wkrótce wyruszą do Afryki

Orliki krzykliwe z polskich Karpat szykują się już do odlotu; do Afryki tradycyjnie wyruszą w połowie września. W tym roku na świat przyszło o połowę mniej piskląt niż rok temu - poinformował dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

W polskich Karpatach żyje około 450 par tych drapieżników.

Dr Stój powiedział, że ptaki te są wyjątkowo punktualne. "Odloty zawsze rozpoczynają się tuż przed 15 września i trwają kilka dni. Podobnie jest z ich wiosennymi powrotami - regularnie przylatują na przełomie marca i kwietnia" - mówił.

Ornitolog zauważył, że tegoroczne lęgi orlików były zdecydowanie mniej udane niż przed rokiem - na świat przyszło o połowę mniej piskląt. Rok temu młode wyleciały z 60 proc. gniazd, w których przystąpiły do lęgów, a w tym roku opuściły tylko 30 proc. takich gniazd – wskazał.

Przyrodnik wiąże to z majowymi ulewami i małą ilością polnych gryzoni, którymi ptaki te się odżywiają. "Ujemny wpływ na odchów młodych orlików w Karpatach ma też realizowany przez rolników program rolno-środowiskowy chroniący derkacza" - mówił. Tłumaczył, że łąki można kosić dopiero w sierpniu i orlikom trudno jest upolować coś w wysokiej roślinności łąkowej.

W kraju gniazduje ponad dwa tysiące par orlików krzykliwych - głównie w północno-wschodniej i południowo-wschodniej Polsce. Na Podkarpaciu drapieżniki te można spotkać w Beskidzie Niskim, Bieszczadach, Górach Sanocko-Turczańskich oraz na pogórzach Przemyskim, Dynowskim i Bukowskim.

Najwyższe zagęszczenie populacji tego gatunku w Europie jest w Beskidzie Niskim - mieszka tam nawet do 20 par na 100 km kw. Oprócz naszego kraju orliki krzykliwe zamieszkują również Białoruś, Łotwę, Litwę i Słowację.

Orlik krzykliwy ma ok. 65 cm długości, a rozpiętość jego skrzydeł dochodzi do 165 cm. Żywi się gryzoniami, płazami, gadami i większymi owadami. W polskich Karpatach gniazda zakłada głównie na jodłach, w połowie wysokości drzewa.

Jeszcze niedawno uważano, że na zimowisko orliki wędrują parami, nawet z przychówkiem. Pogląd ten obaliły badania telemetryczne. Okazało się bowiem, że każdy członek rodziny leci inną trasą.

Orliki z polskich Karpat zimę spędzą na sawannach wschodniej, centralnej i południowej Afryki.

PAP - Nauka w Polsce

kyc/ pad/

Copyright © Fundacja PAP 2020