27.06.2019
PL EN
19.05.2019 aktualizacja 19.05.2019

Masa ciała przed ciążą kluczowa dla ryzyka powikłań

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Masa ciała kobiety przed zajściem w ciążę może mieć znacznie większy wpływ na ryzyko powikłań ciążowych niż to, ile kobieta przytyje, będąc w ciąży – wynika z pracy, którą publikuje pismo “Journal of the American Medical Association”.

Naukowcy z Erasmus University Medical Center w Rotterdamie w Holandii wykazali, że im większą nadwagę, czy wręcz otyłość, miała kobieta na samym początku ciąży, tym częściej występowały u niej komplikacje zdrowotne. Chodzi o zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, stan przedrzucawkowy, cukrzyca ciążowa, konieczność wykonania cesarskiego cięcia czy poród przedwczesny.

Holendrzy przeanalizowali wyniki 25 różnych badań (z lat 1989-2015), którymi łącznie objęto niemal 200 tys. kobiet z Europy i USA. Średnia wieku badanych wynosiła 30 lat. U ponad 37 proc. pań wystąpiły powikłania ciążowe. Badacze przenalizowali częstość tych zdarzeń w odniesieniu do wskaźnika masy ciała (BMI). BMI oblicza się dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Na podstawie uzyskanego wyniku można ocenić, czy dana osoba ma niedowagę, nadwagę bądź otyłość, czy też waży prawidłowo. Wśród uczestniczek analizowanych badań 20 proc. miało nadwagę na początku ciąży, a 8 proc. było otyłych.

“Powikłania ciążowe wystąpiły u 34 proc. matek ważących prawidłowo na początku ciąży i u ponad 60 proc. pań, które na początku ciąży miały dużą otyłość” – podkreśliła współautorka pracy dr Romy Gaillard z Erasmus University Medical Center. Jak przypomniała, obecnie otyłość wśród kobiet w wieku rozrodczym jest ogromnym problemem na świecie.

Dlatego jej zdaniem zamiast koncentrować się na tym, ile kobiety tyją w okresie ciąży, potrzebne są działania przyczyniające się do normalizacji masy ciała tych pań, które planują macierzyństwo. Dzięki temu można będzie zmniejszyć ryzyko powikłań ciążowych.

Naukowcy komentujący wyniki holenderskiej pracy podkreślili, że nie oznacza to wcale, iż ciężarne mogą „jeść za dwoje”. „Przybieranie na wadze w trakcie ciąży ciągle ma znaczenie” – zaznaczył dr Navid Mootabar, który kieruje oddziałem ginekologiczno-położniczym w Northern Westchester Hospital w Mount Kisco (stan Nowy Jork, USA) i recenzował najnowszą analizę. „Z tej pracy płynie wniosek, że zdrowy przebieg ciąży nie zależy w tak dużym stopniu od utrzymywania właściwej masy ciała w tym okresie, ale od tego, by zajść w ciążę wtedy, gdy waży się prawidłowo” – wyjaśnił.

Zdaniem drugiej recenzentki - dr Jill Rabin z Northwell Health w New Hyde Park (stan Nowy Jork, USA) przed zajściem w ciążę kobiety powinny zadbać nie tylko o masę ciała, ale również o normalizację innych wskaźników metabolizmu oraz o zdrowe odżywianie się. Największy problem stanowi w jej opinii to, że wiele kobiet nie odwiedza lekarza w okresie prekoncepcyjnym i nie omawia z nim czynników, które mogą zwiększać ryzyko powikłań ciążowych. (PAP)

jjj/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2019