09.07.2020
PL EN
22.04.2020 aktualizacja 22.04.2020

Dieta roślinna u kobiet może obniżać ryzyko przedwczesnego porodu

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dieta bogata w tradycyjne warzywa, takie jak marchew, kapusta, dynia, kalafior, stosowana przez kobietę przed zajściem w ciążę, może obniżyć ryzyko przedwczesnych narodzin dziecka – wynika z badania, które publikuje pismo „American Journal od Clinical Nutrition”.

Do takich wniosków doszli badacze z University of Queensland w Australii, którzy przeanalizowali dane dotyczące 3422 noworodków odnośnie związku diety matki przed ciążą z ryzykiem przedwczesnego porodu (tj. przed 37. tygodniem ciąży) oraz dane 3508 noworodków odnośnie zależności między dietą matki przed ciążą a ryzykiem narodzin dziecka z małą masą ciała. Informacje pochodziły z długofalowego badania australijskiego dotyczącego zdrowia kobiet (Australian Longitudinal Study on Women`s Health – ALSWH).

Kobiety biorące udział w tym badaniu wcześniej nie rodziły i podczas rekrutacji nie były w ciąży. W analizie brano pod uwagę różne wzorce diety, jak: dieta bogata w mięso i tłuszcze, bogata w cukier i węglowodany przetworzone, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy oraz dieta bogata w tradycyjne warzywa.

Jak wyliczyli naukowcy, kobiety, które przed zajściem w ciążę jadły najwięcej tradycyjnych warzyw, takich jak marchew, dynia, ziemniaki, zielony groszek, kapusta, kalafior, miały o 28 proc. mniejsze ryzyko przedwczesnego porodu, niż panie, których dieta była najuboższa w te warzywa. W analizie uwzględniono inne elementy stylu życia oraz powikłania ciąży.

Nie odnotowano podobnej zależności między dietą a ryzykiem urodzenia dziecka z małą masą ciała.

Zdaniem współautorki pracy Gete Dereje tradycyjne warzywa są bogate w tzw. przeciwutleniacze (neutralizują wolne rodniki mogące uszkadzać komórki) oraz związki przeciwzapalne, dzięki czemu mogą minimalizować ryzyko powikłań ciąży i porodu.

Badaczka zaznacza, że włączenie zdrowszej diety już po zajściu w ciążę może nie wystarczyć, ponieważ pierwszy trymestr ciąży jest bardzo istotny dla rozwoju dziecka, a organizm mamy czerpie wówczas dużo z zapasów, które zostały zgromadzone przez poczęciem.

Jak przypomina współautorka badania prof. Gita Mishra, zapobieganie przedwczesnym porodom jest bardzo istotne, ponieważ ludzie urodzeni jako wcześniaki są bardziej zagrożeni chorobami metabolicznymi i cywilizacyjnymi, w wieku dorosłym. Dzieci urodzone przedwcześnie mają również więcej problemów zdrowotnych oraz problemów w nauce.

Źródło: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqaa057/5818439?redirectedFrom=fulltext (PAP)

jjj/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2020