28.10.2020
PL EN
25.09.2020 aktualizacja 25.09.2020

Nagroda za przebudowę spichlerza na sale wykładowe

Fot. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Fot. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Spichlerz, w którym niegdyś przechowywano zboże i budynki gospodarcze dla zwierząt, obecnie stanowi nowoczesny kompleks dydaktyczny Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Zabytkowy obiekt - z salami wykładowymi przystosowanymi do potrzeb niepełnosprawnych - zdobył pierwszą nagrodę w konkursie „Modernizacja Roku i Budowa XXI w." w kategorii Edukacja i Oświata.

Uniwersytet Rolniczy zgłosił do konkursu zabudowania wchodzące w skład dworu powstałego w 1885 roku. Budynki służyły wówczas do przechowywania zbóż, suszonek, a także utrzymania zwierząt gospodarskich. Dwupiętrowy spichlerz oraz parterowy budynek inwentarski i magazyn były ze sobą połączone. W ostatnich latach zostały one przebudowane lub rozbudowane tak, aby można było zmienić sposób ich użytkowania. Przed remontem powierzchnia budynków wynosiła 717,89 m. kwadratowych, obecnie wynosi ona 1027,23 m. kwadratowe. Powierzchnia dydaktyczna stanowi 849,89 m. kwadratowych, resztę - sala konsumpcyjna wraz z zapleczem.

Od momentu przejęcia nieruchomości przez uczelnię obiekt ten wykorzystywany był głównie jako pomieszczenia gospodarcze, a w części budynku magazynowego funkcjonowało laboratorium prowadzone przez Wydział Rolniczo-Ekonomiczny. Obecnie znajdują się tam m.in. sale wykładowe i ćwiczeniowe, pokoje pracy cichej. Zostały one w pełni przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Zachowano przy tym elementy historyczne - zabytkowe wątki kamienne i ceglane.

Celem konkursu było wyłonienie przedsięwzięć budowlanych ukończonych w roku 2019, wyróżniających się szczególnymi walorami. Do konkursu zgłoszono 460 obiektów z całego kraju. Nagrody przyznano w 12 kategoriach "Modernizacja Roku" oraz czterech kategoriach "Budowa XXI w.". W każdej z kategorii znalazła się jedna nagroda główna. Wyniki ogłoszono 23 września na Zamku Królewskim w Warszawie.

PAP - Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2020