24.10.2020
PL EN
01.10.2020 aktualizacja 01.10.2020

Kawę zdrowiej jest pić dopiero po śniadaniu

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

1 października przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Naukowcy właśnie poinformowali, że aby zmniejszyć ryzyko zaburzeń metabolicznych, przed poranną dawką kofeiny lepiej jest zjeść śniadanie.

Specjaliści z University of Bath przestrzegają, że kawa wypita na czczo, szczególnie po źle przespanej nocy, może zaburzać działanie insuliny i gospodarkę glukozą. Tymczasem długo utrzymujący się stan tego typu może przyczynić się m.in. do chorób układu krążenia czy cukrzycy.

Badacze przeprowadzili trzy eksperymenty z udziałem ochotników.

W jednym z nich uczestnicy mogli w nocy dobrze się wyspać, a po przebudzeniu wypili słodki napój.

W drugim, w ciągu nocy, co godzinę byli budzeni na pięć minut, a rano wypili taki sam napój.

W trzecim doświadczeniu ochotnicy także byli budzeni w nocy, ale tym razem 30 minut przed spożyciem słodzonego napoju wypili mocną, czarną kawę.

Po pierwsze, badanie pokazało, że przerywany sen w ciągu jednej nocy nie zaburzył mocno gospodarki glukozą i działania insuliny.

To dobra wiadomość, ponieważ według wcześniejszych badań, utrata kilku godzin snu w czasie jednej lub wielu nocy może mieć szkodliwe skutki dla metabolizmu.

Jednak mocna, czarna kawa wypita przed śniadaniem (słodzony napój) zwiększyła odpowiedź organizmu na cukier aż o 50 proc. To niedobrze - podkreślają badacze. Zwracają uwagę, że choć kawę uważa się za zdrową, to niektóre prace sugerują, że może też zwiększać insulinooporność.

Wypicie kawy zaraz po źle przespanej nocy może więc rozwiać senność, ale jednocześnie zaszkodzić zdrowiu.

„Wiemy, że prawie połowa z nas, kiedy się budzi, pije kawę przed zrobieniem czegokolwiek innego. Intuicja podpowiada nam, że im bardziej jesteśmy zmęczeni, tym mocniejszą powinniśmy wypić kawę. To ważne badanie, które niesie daleko idące konsekwencje. Do tej pory bowiem mieliśmy niewiele informacji o tym, jak tego typu zachowanie działa na nasze organizmy, w szczególności na nasz metabolizm i kontrolę poziomu cukru” - podkreśla nadzorujący badanie prof. James Betts.

„Mówiąc w uproszczeniu, kontrola poziomu cukru zostaje upośledzona, kiedy pierwszą substancja, z którą nasz organizm ma kontakt, jest kawa, szczególnie po źle przespanej nocy. Możemy poprawić naszą sytuację, jeśli najpierw coś zjemy, a dopiero potem wypijemy kawę, jeśli nadal będziemy czuć taką potrzebę. Wiedza o tym może nam wszystkim przynieść duże zdrowotne korzyści” - dodaje specjalista.

Więcej informacji na stronach:

https://www.bath.ac.uk/announcements/drink-coffee-after-breakfast-not-before-for-better-metabolic-control/

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/glucose-control-upon-waking-is-unaffected-by-hourly-sleep-fragmentation-during-the-night-but-is-impaired-by-morning-caffeinated-coffee/398A3EDA8C30EC89ADBB4C74C8E244B0

https://www.internationalcoffeeday.org/copy-of-about

(PAP)

mat/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2020