28.11.2020
PL EN
26.10.2020 aktualizacja 26.10.2020

Zimno stymuluje produkcję witaminy A

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Ekspozycja na niską temperaturę sprzyja wytwarzaniu przez organizm witaminy A, pomagającej spalać tkankę tłuszczową – informuje pismo „Molecular Metabolism”.

Witamina A (retinol) odgrywa istotną rolę w tzw. brązowieniu tkanki tłuszczowej tj. przekształcaniu niezdrowego białego tłuszczu (tworzonego ze zbędnych kalorii) w korzystny dla organizmu tłuszcz brunatny, chroniący przed utratą ciepła.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu wykazali, że umiarkowana ekspozycja na zimno prowadzi do podwyższenia poziomu witaminy A oraz transportującego ją białka RBP zarówno u ludzi, jak i u myszy.

Gdy naukowcy zablokowali u gryzoni białko RBP za pomocą modyfikacji genetycznej, zahamowany został wzrost poziomu witaminy A i proces brązowienia tkanki tłuszczowej. W rezultacie zakłócona była produkcja ciepła i organizm myszy nie by w stanie w wystarczającym stopniu chronić się przed zimnem.

„Te badania wskazują, że witamina A odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu tkanki tłuszczowej i wpływa na metabolizm energetyczny. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy sięgać po suplementy, jeśli nie zostały one zalecone przez lekarza. Działanie retinolu uzależnione jest od jego transportu do konkretnych komórek w określonym czasie” – komentuje autor analizy dr Florian Kiefer.

Więcej na ten temat: DOI: 10.1016/j.molmet.2020.101088(PAP)

koc/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2020