Nauka dla Społeczeństwa

05.05.2024
PL EN
01.07.2021 aktualizacja 01.07.2021

Do końca 2022 r. na SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

Fot. materiały prasowe Fot. materiały prasowe

SGGW zaczyna budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych (ICNŻ). Planowane są tam szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie. Naukowcy mają opracowywać m.in. innowacyjne receptury produktów żywieniowych.

Budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) rozpocznie się w lipcu br. i potrwa do końca 2022 r. O podpisaniu umowy w tej sprawie pomiędzy władzami uczelni a firmą Skanski poinformowano na stronie internetowej uczelni.

Nowoczesny obiekt laboratoryjno–dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą zaprojektowało warszawskie biuro projektowe Best Building Consultans. Budynek będzie składał się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Po zakończeniu prac, Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Jego zadaniem jako wiodącej instytucji naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowej ma być „rozwój kierunków badań, których wyniki będą miały zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, poprzez zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych w populacji polskiej (...)”.

Jak czytamy na stronie internetowej SGGW, „dzięki wynikom tych badań wczesna dietoprofilaktyka przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób metabolicznych, które są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów, a ich skalę w Polsce i na świecie określa się na 38 mln zgonów rocznie”.

„Konieczność podejmowania działań zmniejszających skalę występowania chorób dietozależnych uzasadniają również wydatki publiczne poniesione na ich leczenie: w 2013 roku 3,8 mln pacjentów z tymi schorzeniami objęto opieką medyczną wartą 10,5 mld złotych. Szacuje się, że całkowite koszty związane z leczeniem chorób dietozależnych wzrosną z obecnych 42 mld zł rocznie do 93,0 mld zł w 2030 roku, przy czym samo leczenie otyłości i jej powikłań pochłonie ok. 25 proc. budżetu przeznaczonego na ochronę zdrowia” - podkreślają naukowcy z SGGW.

Specjaliści z zakresu żywności i żywienia będą prowadzić fizykochemiczne badania żywności, kształtować jej prozdrowotny profil, ale też projektować skuteczne interwencje żywieniowe oraz opracowywać innowacyjne receptury produktów żywnościowych.

Centrum będzie również kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa.

Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki.

Nauka w Polsce - PAP

amk/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024