Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
14.09.2021 aktualizacja 14.09.2021

Bakterie jelitowe mogą stymulować rozwój chorób neurodegeneracyjnych

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Bakterie w jelitach mogą produkować białka tworzące fibryle amyloidowe, które docierają do komórek nerwowych, tworzą złogi i stymulują procesy neurodegeneracyjne w mózgu. Zahamowanie tego procesu może pomóc zapobiegać rozwojowi m.in. choroby Alzheimera czy Parkinsona – informują naukowcy z Uniwersytetu w Hongkongu.

Ich wnioski ukazały się w piśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” (DOI: 10.1073/pnas.2106504118).

Badania przeprowadzone w ciągu kilku ostatnich lat sugerują, że mikrobiom jelitowy może odgrywać istotną rolę w patogenezie chorób neurodegeneracyjnych. Wciąż niewiele jednak wiadomo na temat wydzielanych przez bakterie molekuł, które wpływają na powstawanie zmian neurodegeneracyjnych.

Naukowcy obserwowali interakcję pomiędzy bakterią E. coli a jej gospodarzem (w tym przypadku nicieniem Caenorhabditis elegans). Wcześniejsze badania wskazywały, że pozbycie się tej bakterii łagodziło objawy choroby Parkinsona.

Zidentyfikowano 38 genów bakterii, które przyczyniały się do neurodegeneracji, w tym dwa z nich kodowały białka tworzące fibryle amyloidowe. Struktury te stymulują dysfunkcję mitochondriów i obumieranie komórek nerwowych. Gdy naukowcy usunęli bakteryjne geny związane z neurodegeneracją lub farmakologicznie zablokowali powstawanie fibryli, objawy choroby Parkinsona uległy złagodzeniu i poprawiły się parametry funkcjonowania neuronów.

Podobny mechanizm zaobserwowano, gdy nicienie stanowiły model choroby Alzheimera, stwardnienia zanikowego bocznego i pląsawicy Huntingtona, co sugeruje, że bakterie jelitowe mogą odgrywać rolę w szeregu chorób neurodegeneracyjnych.

Dalsze badania wykazały, że polifenol o nazwie EGCG, zawarty z ekstrakcie z zielonej herbaty, skutecznie hamował produkcję fibryli przez bakterie i spowalniał proces neurodegeneracji.

„Potwierdza to wcześniejsze obserwacje, że picie zielonej herbaty przeciwdziała chorobom neurodegeneracyjnym”– komentuje dr Chenyin Wang, autorka badań.

Zdaniem naukowców, te wyniki są punktem wyjścia do opracowania metod zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym poprzez oddziaływanie na mikrobiom jelitowy.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024