Ministerstwo Edukacji i Nauki

24.10.2021
PL EN
19.01.2016 aktualizacja 19.01.2016

Dieta wpływa na jakość naszego snu

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dieta uboga w błonnik, za to bogatsza w tłuszcze nasycone i cukier ma związek z tym, że nasz sen jest płytszy i mniej regenerujący – wynika z badania, które publikuje pismo „Journal of Clinical Sleep Medicine”.

Naukowcy z Columbia University w Nowym Jorku przez pięć dni prowadzili testy w grupie 26 prawidłowo ważących dorosłych (13 mężczyzn i 13 kobiet) w wieku 30-45 lat, którzy zwykle przesypiali w nocy od siedmiu do dziewięciu godzin. Przez pierwsze cztery dni spędzone w laboratorium badani odżywiali się w zgodzie z dobraną przez specjalistę dietą, bogatszą w białko i uboższą w tłuszcze nasycone (pochodzące głównie z produktów zwierzęcych), a piątego dnia mogli jeść do syta, co chcieli.

Obiektywne dane na temat długości i jakości ich snu w ciągu pięciu kolejnych nocy uzyskano przy pomocy badania polisomnograficznego, podczas którego mierzy się różne parametry fizjologiczne, w tym fale bioelektryczne mózgu, elektryczną czynność mięśni i nerwów obwodowych, ruchy gałek ocznych.

Nie stwierdzono, by stosowana dieta miała związek z długością snu – była ona zbliżona w kolejnych dniach. Jednak po dniu, w którym badani jedli to, co chcieli, więcej czasu zajęło im zaśnięcie (średnio o 12 minut), a ich sen był płytszy (mniej wolnych fal mózgu). W dni, w które uczestnicy testów stosowali dietę bogatszą w błonnik, ich sen był głębszy (więcej wolnych fal). Z kolei, większy udział tłuszczów nasyconych w diecie wiązał się z płytszym snem, a spożywanie większych ilości produktów bogatych w cukier miało związek z częstszym wybudzaniem się.

„Naszym głównym odkryciem jest to, że jakość diety wpływa na jakość snu. Najbardziej zaskakujące było dla nas to, że bardziej tłusta dieta, uboższa w błonnik może już po jednym dniu wywrzeć wpływ na parametry snu” - komentuje główna autorka pracy dr Marie-Pierre St-Onge.

Jej zdaniem wykazanie tej zależności jest istotne ze względów zdrowotnych. W ostatnim czasie pojawia się bowiem coraz więcej dowodów na to, że zaburzenia snu odgrywają istotną rolę w rozwoju wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i inne choroby układu sercowo naczyniowego.

Autorzy pracy uważają, że te wyniki sugerują, iż zmiany w diecie można by wykorzystywać w celach terapeutycznych u pacjentów z zaburzeniami snu. Trzeba to jednak sprawdzić w przyszłych badaniach, zastrzegają. (PAP)

jjj/ mrt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2021