Czerwone i białe mięso podobnie wpływają na poziom cholesterolu
Spożywanie dużych ilości zarówno czerwonego, jak i białego mięsa podwyższa poziom cholesterolu LDL - wykazały badania, o których informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
"Oczekiwaliśmy, że czerwone mięso będzie w większym stopniu negatywnie wpływać na poziom cholesterolu w porównaniu z białym mięsem, jednak okazało się, że oba produkty miały taki sam wpływ w przypadku, gdy zawierały jednakowy poziom tłuszczów nasyconych" - mówi dr Ronald Krauss z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, autor badań (DOI: 10.1093/ajcn/nqz035).
W badaniach uczestniczyły osoby w wieku od 21 do 65 lat. Jadłospis 61 osób zawierał wysoki poziom tłuszczów nasyconych, a 52 osób - niski. Mięso włączone do jadłospisu uczestników nie pochodziło z bydła karmionego trawą z gospodarstw ekologicznych, ale także nie było przetworzone (jak np. bekon czy kiełbasa). W dietach nie uwzględniano także ryb.
Osoby spożywające duże ilości czerwonego lub białego mięsa miały wyższy poziom dużych cząstek cholesterolu LDL w porównaniu z osobami konsumującymi porównywalne ilości białka roślinnego bez względu na to, czy były w grupie z jadłospisem o wysokim, czy niskim poziomie tłuszczów nasyconych.
Choć czerwone mięso łączone było dotychczas z większym ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wyniki tych badań wskazują, że spożycie białego mięsa także może to ryzyko zwiększać. Białko roślinne jest najzdrowszym wyborem, jeśli dążymy do obniżenia poziomu cholesterolu - podsumowują autorzy.(PAP)
koc/ zan/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.