Nauka dla Społeczeństwa

01.05.2024
PL EN
23.03.2022 aktualizacja 23.03.2022

W cukrzycy pora posiłku też ma znaczenie

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę spożywają określone produkty, może być tak samo ważna dla ich dobrego samopoczucia i długości życia, jak wielkość porcji i liczba kalorii - informuje "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Chińscy naukowcy z Harbin Medical University przeanalizowali dane 4642 chorych na cukrzycę z badania National Health and Nutrition Examination Survey, aby określić ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

Jak wykazała analiza, osoby z cukrzycą, które rano jadły węglowodany (ziemniaki lub warzywa skrobiowe), po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem warzywa, takie jak brokuły, oraz piły mleko, rzadziej umierały na choroby serca, a osoby, które wieczorem spożywały dużo przetworzonego mięsa umierały na choroby serca częściej.

„Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, a zieleniny i mleka oraz mniej przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z lepszym długoterminowym przeżyciem osób z cukrzycą – powiedział dr Qingrao Song z Harbin Medical University. - Przyszłe wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne w leczeniu cukrzycy powinny uwzględniać optymalny czas spożycia żywności”.

Zdaniem autorów pory posiłków powinny być zgodne z zegarem biologicznym – naturalnym, wewnętrznym procesem, który reguluje cykl snu i czuwania i powtarza się co 24 h. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024