Nauka dla Społeczeństwa

03.05.2024
PL EN
14.07.2015 aktualizacja 14.07.2015

Żniwa na sucho chronią przed listerią

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Deszcze oraz sztuczne nawadnianie pól stwarzają dobre warunki dla rozwoju chorobotwórczych bakterii Listeria monocytogenes. Dlatego plony najlepiej zbierać po upływie doby, gdy rośliny obeschną - dowodzą badania naukowców z Cornell University.

Jak dowiadujemy się z badań opublikowanych w „Applied and Environmental Microbiology”, w celu ochrony konsumentów przed chorobami przenoszonymi drogą pokarmową, rolnicy po deszczu lub nawadnianiu pól powinni wstrzymać się ze zbiorami przez 24 godziny. Bakteria Listeria monocytogenes może wywołać u człowieka śmiertelnie niebezpieczne zapalenie opon mózgowych, a w przypadku kobiet ciężarnych - poronienie. Wstrzymanie się ze zbiorami zmniejsza ryzyko spożycia bakterii przez konsumentów.

W rozpowszechnianiu się listerii odgrywają rolę także uształtowanie terenu oraz bliskość zbiorników wodnych. Naukowcy zbadali różne lokalizacje w stanie Nowy Jork i odkryli, że bezpośrednio po deszczu lub nawadnianiu szanse znalezienia bakterii Listeria zwiększały się 25 razy. Po 24 godzinach, gdy pola wyschły, bakterie obumierały i poziom zagrożenia spadał niemal do stanu przed deszczem lub nawadnianiem.

Naukowcy z Cornell chcą, aby ich wnioski płynące z ich odkrycia stały się częścią obowiązującego prawa. „Badania mają pomóc podmiotom rządowym we wprowadzaniu regulacji, które uczynią pożywienie w pełni bezpiecznym dla konsumentów” – mówi Daniel Weller, doktorant kierujący zespołem badawczym.

Zespół może pochwalić się pierwszymi sukcesami. Dzięki ich odkryciom Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zaproponowała wprowadzenie zasad pozwalających rolnikom na odczekanie okresu doby po deszczach lub nawadnianiu pól. To jeden z kroków mających na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywieniowego obywateli. (PAP)

nks/ pmw/ krf

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024